Спешни случаи

Някои наркотици правят човек сънлив и заспиващ. Други могат да го направят много напрегнат, превъзбуден и да го накарат да изпадне в паника. След уптреба на определени дроги се стига до прегряване и опасно обезводняване. В други ситуации човек може да изпадне в безсъзнание, защото взетото количество се е оказало твърде голямо или организмът му има непоносимост към даден наркотик.

Някои млади хора, които са били в животозастрашаващо състояние след употреба на наркотик, днес са сред живите само защото техните приятели са знаели какво да направят при възникналия спешен случай. Други са починали, защото хората около тях са се паникьосали и не са знаели какво да направят.

Употребата на наркотици неизбежно води до опасности и е важно да имаш някаква представа какво да правиш ако възникне критично състояние.

Ако човек е напрегнат и изпадне в паника

Това се получава обикновено при халюциногенни дроги като LSD и магически гъби, но се случва също и при амфетамини и екстази, както и при по-висока доза или (по-силен) канабис. Ако някой, употребил наркотик, е особено напрегнат и има пристъп на паника, предприемете следните стъпки:

- Започнете да о успокоявате и да му вдъхвате увереност. Обяснявайте му, че състоянието му се дължи на взетия наркотик и ще отмине с изчерпването на неговото действие.

- Говорете спокойно и тихо. Повтаряйте му, че чувството на страх и ужас постепенно ще си отиде.

- Дръжте го далече от шумни места и ярка светлина.

- Ако започне да диша твърде учестено (хипервентилация), постарайте се да му помогнете да се успокои. Когато някой диша много бързо и се задъхва, той започва да чувства замаяност и адене.

Ако човек припадне или изгуби съзнание

Случва се главно след употреба на наркотици депресанти на централната нервна система като алкохол, хероин и успокоителни таблетки, но също е често срещано и при поемане на инхаланти (лепило, разтворители, бензин). Припадък със загуба на съзнание може да се получи и след вземане на амфетамини или екстази – когато настъпи прегряване или алергична реакция при хората с повишена уязвимост. Необходимо е да се предприемат следните стъпки:

- Поставете човека във възстановителна (понякога се нарича съвземаща) поза :

/piks-drogi/pripadnal.jpg

 

- Ако има стегната яка или дрехи, които му пречат да диша свободно, разхлабете ги, така че да има приток на въздух

- Не го оставяйте да изстива, може да използвате одеяло или връхна дреха, за да запазите топлината на тялото (но без да се повишава твърде много температурата). Внимание – това, разбира се, не се отнася до случаите на загуба на съзнание, причинена от прегряване.

- Проверете дишането. Ако не диша, проверете дали дихателните пътища са свободни и ако не са ги почистете от храна или повърнати материи. Ако дишането не се е възстановило направете (ако не знаете как, потърсете някой подготвен) обдишване уста в уста. Ако няма сърдечна дейност, започнете сърдечен масаж.

- Междувременно извикайте линейка на “Бърза помощ” възможно най-бързо. Търсете и други хора, които са обучени да действат при спешни състояния. Когато пристигнат специалисти, обяснете им какво е станало и какви действия сте предприели до този момент.

Ако е сънлив и унесен, но в съзнание

Това обикновено се случва след вземане на споменатите депресанти на центарлната нервна система като алкохол, успокоителни таблетки (транквилизатори) и хероин, но може да стане и при поемане на инхалати (лепило, разтворители, бензин). Ако някой, употребил наркотик стане твърде сънлив и унесен, предприемете следните стъпки:

- Поставете го във възстановяваща/съвземаща поза (вж. по-горе) и не спирайте да му говорите.

- Опитайте се да предотвратите изпадането му в безсъзнание. Не го оставяйте сам и не го слагайте в леглото, къде може да изгуби съзнание в съня си. (Хората, оставени в леглото в такова състояние, често са намирани на другата сутрин мъртви.)

- Ако иска да пие нещо, дайте му хладка вода, която да пие на малки глътки. Не му давайте да пие кафе.

- Извикайте медицинска помощ.

Ако човек е прегрял и обезводнен

Това се случва след употреба на наркотици като амфетамини и екстази, които повишават телесната температура и разстройват температурния контрол на организма. Ако тези наркотици са употребени на места, където е топло, без добра вентилация и има много хора, като купони или нощни клубове, температурата на тялото става още по-висока.

Споменатите наркотици дават усещане за енергия и човек е склонен да танцува продължително, при което тялото се сгорещява още повече. Когато температурата му е висока, се губят голямо количество телесни течности – по около половин литър на час. Така се стига до прегряване и обзводняване. Това е особено опасно и е основна причина за смъртните случаи след употреба на екстази.

Основни сигнали за опасност в това отношение са: схващания на краката, раменете и гърба; внезапен пристъп на усещане за умора; спиране на изпотяването (пради невъзможност за повече потене); главоболие, гадене, повръщане; припадък.

Какво да правим, за да се предпазим, за да се предпазим, когато сме на купон? Единственото 100% сигурно нещо е просто да избегнем употребата на екстази и амфетамини. Добре е: да не танцуваме твърде продължително; системно да правим почивки на прохладно място; да пием вода, натурални сокове или други безалкохолни напитки – най-добре около половин (но не повече) литър, рапределен равномерно за един час; да избягваме алкохола; да пием или ядем нещо, което допринася за съхраняването на солите в организма - солените закуски и леки храни, плодовия сок и изотоничните напитки ще помогнат за осигуряване на необходимите за тялото минерали; да бъдем облечени с дрехи, които не сгорещяват(не спарват) и да не носим шапка (защото задържа топлината).

И все пак, ако някои е стигнал до прегряване на организма

- Преместете го на хладно място, може и на открито.

- Наплискайте го със студена вода, за да го охладите.

- Осигурете приток на свеж въздух, махнете ненужните дрехи.

- Повикайте линейка. Обяснете на лекаря какво се е случило и какво сте направили до пристигането му.