Ти решаваш

 

Някои хора (особено възрастни хора) мислят, че всеки, който взема наркотици в крайна сметка ще умре. Други хора (особено младите) смятат, че употребата на наркотици е просто купон и въобще не е опасна.

Истината е, че употребата на дроги никога не може да бъде съвсем безопасна. Преди да реши какво да прави спрямо дрогите човек трябва да знае от какво зависят рисковете, защото освен, разбира се, наркотикът сам по себе си има и много други неща, които трябва да се имат предвид.

Единствения начин да избегнеш изцяло риска, свързани с наркотиците, е изобщо да не вземаш наркотик.

В ежедневието си човек непрекъснато взема някакви решения. Повечето от тях - без да ги обмисля кой знае колко задълбочено. Всъщност да кажеш 'Да' или 'Не' без да мислиш дълго е нещо, което върши работа в повечето случаи.
Решението дали да опиташ наркотици обаче, не е от тях.

Доказват го достатъчно примери за хора, които казват 'Да', когато всъщност имат предвид 'Не', и прекарват остатъка от живота си, чудейки се защо всичко се е прецакало така бързо и защо никой не ги е разбрал.
Факт е, че огромната част от младите хора не употребяват наркотични вещества и имат отрицателно отношение към тях. И все пак…

Защо някои хора решават да кажат 'Да'и пробват наркотици?
Ако трябва да бъдем честни, причините са адски прости:

• За да правят това, което приятелите им правят
• Защото приятелите им искат да опитат, а те не могат да измислят нещо по-добро или не могат да защитят своето мнение
• За да не си помислят приятелите, че ги е страх и да им се подиграват
• За да могат да се похвалят след това
• Защото им е интересно какво ще усетят
• Защото си представят, че е нещо, което ще им хареса
• Защото им се струва, че така могат да избягат от проблемите си
• Защото мислят, че опасностите не се отнасят за тях, а само за другите

Повечето хора опитват наркотици, защото са попаднали на място, където се вземат наркотици и защото някой техен познат използва наркотици.

Понякога хората правят нещо просто, защото се страхуват какво ще си помислят за тях приятелите им ако откажат да го направят.

Повечето хора продължават да експериментират с наркотици, защото приятелите им използват наркотици и защото усещането от първия път им се е сторило необичайно и май им е харесало.

В действителност първият път често е разочароващ. И човек все си мисли, че не е уцелил дозата или веществото, което ще му даде нещо 'по-така'. Затова опитва пак – отново и отново – докато в един момент усети, че не може да спре. Никой зависим към наркотици не е планирал да стане такъв. Ако говориш със зависим към наркотици и го питаш как е стигнал до това положение, често ще чуеш неща от сорта на 'все си казвах айде и тоя път … и някак постепенно, без да разбера', 'малко по малко, докато един ден усетих, че не мога без…', 'знаех, че се затъва, но не мислех, че при мен ще стане'.

Наркотиците наистина дават едно необичайно усещане. Но ако се замислиш ще разбереш, че това не е добрата, а лошата новина. Тук истинският въпрос е не дали ще ти хареса усещането /нали наркоманите са готови на всичко заради него/, а защо ти харесва.

Защо да кажем 'Не'? Какво става когато вземеш наркотик?
През белите дробове, стомаха, червата, вените и т.н. влиза в кръвта ти и оттам се разпространява в цялото тяло и мозъка. Въпреки че не е докрай изяснено как засягат различните органи и системи /някои ефекти проличават чак след време/, наркотиците очевидно предизвикват промени в тялото и нормалната работа на мозъка. По принцип, когато човек мисли, фантазира или изпитва някакви усещания в неговия мозък протичат естествени химически процеси. Всъщност наркотиците не са нищо друго освен външни за тялото вещества, които по химическата си структура наподобяват или взаимодействат с естествените вещества вътре в мозъка и затова могат да го накарат да произвежда фалшиви усещания. Повтаряйки тези усещания, човек постепенно започва да губи своята самостоятелност. Няма значение дали имаш 'силен организъм' или колко си интелигентен – просто наркотиците въздействат така върху всеки човешки мозък.