Алкохол

/piks-drogi/alkohol.jpgПиенето на алкохол е познато за нашето общество от много години. Алкохолът съпровожда множество социални събития от жизнения път на българина и употребата му в определени граници се приема за нормална. Въпреки че производството и продажбата му на лица над осемнадесет години е легална, алкохолът е наркотик и носи всички присъщи на наркотиците рискове.

Какво да знаем

Етиловият алкохол се получава чрез ферментация на зърната от зърнените растения (бира) или на гроздов сок (вино). Добитият при ферментацията алкохол може да се концентрира чрез дестилация и така се получват концентратите (ракия, уиски, джин, ром). Освен етанола спиртните напитки - особено домашно произведените - съдържат и различни други алкохоли (метанол, пропанол, бутанол и др.), които имат наркотично действие и освен това са изключително опасни за организма. Алкохолното съдържание на напитките се измерва в градуси, които показват обемната концентрация на алкохола в проценти (при бирата обикновено е 3-6%, при виното 10-14%, а при концентратите - 40-50%). Колкото по-висок е алкохолният градус на една напитка, толкова по-силна интоксикация предизвиква тя. Степента на опиянение и ефектите (разбира се, те зависят в известна степен и от други фактори) върху поведението са пряко свързани с нарастването на концентрацията на алкохол в кръвта:

0.05% - намляване концентрацията на вниманието; обикновено добро настроение; понижен самоконтрол, донякъде отпадат задръжките; преценката става неточна;

0.10% - реакциите започват да стават забавени, а движенията неточни; намалена е предпазливостта;

0.15% - забавянето на реакциите е цялостно и трайно;

0.20% - настъпва значителен спад във възможностите за възприемане и движение; интоксикацията е очевидна;

0.25% - способността за движение е силно нарушена, залитане; нарушена е и способността за възприемане и ориентиране в околната действителност;

0.30% - въпреки че все още е в съзнание, интоксикираният изпада в ступор и престава да разбира случващото се наоколо;

0.35% - стига се до цялостно обезчувствяване; на това ниво при някои от хората настъпва смърт;

0.40% - тази концетрация е смъртоносна за повечето хора.

Ефекти

- Много хора харесват пиенето на алкохол, защото в малки количества, той може да им помогне да се отпуснат и да се чувстват по-спокойни в общуването. Други го използват заради свойството му да 'замъгли' съзнанието им, така че да забравят за своите проблеми.

- Често обаче алкохолът затруднява общуването - речта е станала нечленоразделна и неясна, координацията е нарушена, а емоциите са изкуствени и преувеличени.

- Освен от силата (концентрираността) на напитката ефектите зависят и от бързината на изпиването й. Има значение също дали човек се е хранил, колко тежи, какво е настроението и обкръжението му.

- Махмурлукът (ефектите след препиването) може да те накарат да се чувстваш зле около ден /понякога и повече/.

Рискове

- Алкохолът подтиска функционирането на централната нервна система.

- Бързото изпиване на голямо количество алкохол е много вредно, особено за младите и подрастващите, чийто организъм съзрява. - От едно и също количество алкохол жените се напиват повече отколкото мъжете. При тях и здравословните проблеми, свързани с пиенето на алкохол, се развиват по-рано.

- Предозирането (изпиването на твърде голямо количество алкохол) води до загуба на съзнание. В това състояние човек може да се задуши с повърнатото от него и да умре.

- Предизвиканото от предозирането алкохолно отравяне също може да бъде фатално.

- Продължителната прекомерна употреба на алкохол води до сериозни увреждания на стомаха, черния дроб и сърцето.

- Смесването на алкохолни напитки води до повишаване на риска. Смесването на алкохол и други наркотици е изключително опасно.

- След употреба на алкохол човек има недобър контрол върху себе си. В това състояние е много по-вероятно да бъде въвлечен в скарване или сбиване, да причини инцидент или да стане жертва на насилие.