Рискове

По принцип рисковете са свързани с:

Самия наркотик

- Какво количество (доза) е взето;

- Колко силен е (какво е количеството на психоактивното вещество в) наркотика. Напр. две таблетки екстази, които изглеждат съвсем еднакво, могат да имат много различно съдържание и процент на активно вещество в тях;

- С каква честота се взема наркотика;

- Какво друго вещество (или вещества) е смесено с наркотика. Продаваните на черния пазар “улични” наркотици съдържат освен търсеното вещество и множество примеси (“пълнежи”, “мешилки”). Някои са изцяло фалшиви (“менте”) и не само нямат желания ефект, но могат да имат съвсем различен от очаквания ефект, включително и опасен за здравето. На черния пазар не може да има качествен контрол.

- Какво всъщност си взел. Понеже голяма част от преживавянето на въздействието на наркотика зависи от това, какво човек е очаквал да преживее, сблъсъкът между релното преживяване и очакването може да бъде много неприятен и объркващ. Напр. ако вместо екстази ти продадат таблетка успокоително.

- Дали е имало комбиниране на наркотици. Напр. много опасно може да бъде смесването на алкохол и успокоителни.

- По какъв начин е приет наркотикът. Инжектирането напр. е опасно, защото дозата се поема наведнъж и рискът от предозиране е висок, както и защото използването на пособия за инжектиране (игли, спринцовки, капачки, филтър и т.н.), които някой друг е използвал преди това, води до риск от заразяване с инфекции като хепатит и HIV/СПИН.
 
Особености на въздействието му

Различните наркотици водят до различни рискове.

- Дроги като хероина, алкохола или транквилизаторите водят до физическа зависимост и абстинентни симптоми.

- Дроги като амфетамините, екстази и кокаин са стимуланти (повдигащи) – те ускоряват жизнените функции и могат да бъдат особено опасни за хора, които имат проблеми със сърцето или кръвното налягане.

- Дроги като хероин, алкохол и инхаланти са депресанти (свалящи) – те забавят жизнените функции и смесването им (или употребата на голямо количество) е много опасно, защото може да доведе до пълно спиране на тези функции. Това е свръхдоза и завършекът е фатален.

- Халюциногените (LSD, магическите гъби) могат да накарат човек да се държи неадекватно и да прави опасни неща. Тези дроги, както и канабисът са много опасни за хора с емоционални проблеми.

Характеристиките на човек 

Известно е, че ако пиеш алкохол, когато се чувстваш кофти, можеш да се почувстваш още по-зле. Така и ако си притеснен или подтиснат преди употребата на LSD, по-вероятно е да имаш неприятно изживяване. Следните фактори също могат да повлияят върху преживяването:

- Здравни проблеми. Употребата на наркотици е много опасна за хората, които имат проблеми със сърцето, кръвното налягане, черния дроб или имат диабет, епилепсия, астма и др.

- Тегло. Наркотиците въздействат различно в зависимост от теглото на човек – при по-леките хора ефектите са по-изразени. При хора с хранителни разстройства като анорексия и булимия вземането на наркотици може да доведе до влошаване на заболяванията.

- Липсата на опит с наркотици. Човек, който експериментира с наркотици, е логично да бъде притеснен, несигурен, да не знае какво да направи или да очаква. Тогава е по-вероятно да има проблеми и неприятни изживявания.

- Пол! Употребата на наркотици може да влияе различно на мъжете и жените поради различните физически и психични особености. Има различие и от гледна точка на обществените очаквания – поведение, което изглежда донякъде простимо на мъжете, е особено неприемливо, кагато става дума за жена.

Обстановката

Има рискове, свързани с обстановката и мястото, където се вземат дроги. Някои хора употребяват наркотици в по-отдалечени и прикрити, но опасни места – напр. близо до канали и железопътни линии или в изоставени сгради. На такива места е много по-вероятно да се случат инциденти, особено ако човек е в неадекватно състояние. Също така там е по-трудно да се реагира навреме ако положението стане критично, тъй като няма подръка подходяща помощ и не може да се извика бързо линейка.

Друг пример за проблем, свързан с обстановката, е употребата на екстази в клубовете, където има много хора, танцуващи с часове. Предизвиканото от това затопляне (особено ако мястото е претъпкано и с лоша вентилация) води до прегряване и са възможни смъртни случаи от обезводняване и топлинен удар. Има и рискове, свързани с недобрия контрол върху поведението, докато човек е под въздействието на наркотик. Напр. карането на кола или работата с машини, докато си “друсан” силно повишава риска от сериозна злополука.

Когато е под въздействието на наркотик, човек много по-лесно би пренебрегнал мерките за безопасен секс (например използване на презерватив). Също така много по-лесно е да бъде използван, да стане жертва на насилие или друго престъпление.