Екстази

/piks-drogi/ekstazi.jpgНазванието Екстази е било дадено на метилендиоксиметамфетамина (MDMA), но днес под това име се продават различни химически и фармакологично близки вещества (MDE, MDA, MBDB, MDEA) и комбинации. Химически MDMA е близък до стимуланта амфетамин и халюциногена мескалин - затова може да има и стимулиращи, и халюциногенни ефекти. Понакога екстази се определя като ентактоген заради потенциала му да влияе улесняващо върху общуването.

Популярни наименования в България

MDMA - Е, Х, ХТС, ADAM, 'бонбони', 'фентъзи', дискобисквити, DOVE

Какво да знаем

- Екстази обикновено е на таблетки или капсули. Формата, размерите и цветовете на таблетките, както и изображенията върху тях са най-разнообразни (външният вид нищо не говори за въздействието - възможно е две таблетки с еднакво изображение, форма и цвят да имат съвсем различен ефект). По-рядко веществото е под формата на прах, които може да се смърка или инжектира.

- Ефектите на Екстази са непредвидими.

- Това се отнася в още по-голяма сила за разпространяваните в България 'Екстази'. Те обикновено не съдържат MDMA, а другите вещества, които се продават вместо него могат да имат най-различни като сила и посока въздействие.

- Водата не е противоотрова на Екстази. За да се намалят обаче рисковете, свързани с прегряване и обезводняване на организма при продължително танцуване /особено на места, където има много хора и е топло/, е необходимо:

1) да се правят системно почивки 'за охлаждане';

2) да се пият по около половин литър /но не повече/ безалкохолни напитки (вода, натурални сокове, изотонични напитки) на всеки час;

3) да се носят незапарващи дрехи.

- Пиенето на течности не може да предпази от страничните ефекти на Екстази (самият наркотик причинява задържане на течност). Пиенето на твърде много течности може да бъде опасно, дори фатално.

- Според Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите MDMA е високорисково наркотично вещество.

Ефекти

- На практика ефектите са непредвидими, защото никога не знаеш какво точно си купил от черния пазар.

- Ефектът на MDMA започва след около 20-30 до 60 минути след поглъщането на таблетката и продължава няколко часа (обикновено 3-6, в отделни случаи и повече). Употребяващите, които очакват бърз ефект и вземат втора таблетка, защото не го усещат, предозират.

- Търсените ефекти са чувство за емоционална близост и хармония с околните. Възприятията (звуците, цветовете) и преживяванията могат да изглеждат много по-интензивни. Притокът на енергия може да подтикне употребилия да танцува с часове.

- Съчетано с действието на Екстази, изтощението от продължителната физическа активност може да доведе до обезводняване, прегряване, сърдечна или бъбречна недостатъчност.

- Непосредствените физически ефекти включват: липса на апетит, сухота в устата, повишено кръвно налягане, ускорен пулс, колебания на телесната температура, учестено дишане, повишено ниво на захар в кръвта, настръхване на кожата.

- При някои употребили се появява мускулно напрежение, схващане на раменете и краката, стягане или трудно отваряне на челюстта, неволево скърцане със зъби (bruxism), което води до разраняване и увреди на зъбите, както и бързи неволеви движения на очните ябълки настрани.

- По-високите дози предизвикват главоболие, гадене, повръщане, замъглено виждане и повтарящи се стереотипни движения.

- Високите дози могат да предизвикат изключително силно повишаване на телесната температура (malignant hyperthermia), което да доведе до блокиране на мускулите, бъбреците и сърдечносъдовата система. Употребата на Екстази може да причини също сърдечна атака, удар и припъдъци при някои хора.

- Понакога Екстази подтиска сексуалното желание.

Рискове

- Има различни рискове, свързани с начина на приемане: при инжектиране - от външни и кръвнопреносими инфекции (HIV/СПИН, хепатит и др.), при смъркане - от кожни инфекции и обриви, хроничен ринит и загуба на обоняние.

- Висока е опасността от злополуки при шофиране или работа с машини.

- Екстази пречи на организма да чувства умора и подбужда към физическа активност - напр. продължително танцуване на парти. Когато е под въздействието му, тялото не е в състояние да отчита добре усещанията, които служат като сигнали за опасност (изтощение, замаяност, прегряване, обезводняване, мускулни схващания) и може да се стигне до фатални инциденти.

- Смъртните случаи след употреба на Екстази са предизвикани от влиянието му върху телесния температурен контрол, прегряването и изтощението на организма. Малка част от регистрираните смъртни случаи е била свързана с пиене на прекалено много течности в опит да се избегне обезводняването. Макар смъртни случаи с предозиране от Екстази да са малко вероятни, рискът от алергична реакция с фатални последици, дори и при сравнително малки дози, реално съществува.

- Под въздействието на Екстази е по-висок рискът човек да участва в незащитен сексуален контакт, да стане жертва на насилие или друго престъпление.

- След като започне действието на Екстази ('да те хване') е възможно човек да изпита обърканост, дезориентация, страхове, пристъпи на паника, депресия, параноя и по-рядко - психотични състояния.

- Неприятните ефекти след като 'те пусне' (остава усещане за умора, липса на сили, безсъние, подтиснатост, което може да продължи дни наред) могат да подтикнат към вземане на други наркотици за облекчаване на състоянието.

- Въпреки че към Екстази не се формира физическа зависимост, при някои употребяващи се развива модел на хронично приемане.

- Хроничната употреба може да причини чернодробно възпаление, бъбречна недостатъчност и заболяване на костния мозък.

- Екстази е токсично за нервните клетки. Последните изследвания върху употребяващи хора (а преди това и върху лабораторни животни) са показали, че предизвиква дълготрайна, вероятно невъзвратима, увреда на определени мозъчни структури и последващо разстройство на паметта.

- Проблемите, които могат да се появят след време, като цяло, са много по-сериозни от тези при директното въздействие.

 

Преки физиологични и психични ефекти – Независимо от начина на приемане, ефектът е много силен и настъпва изключително бързо – около 20 мин. След приема и продължава от 4 до 6 часа или повече. В отделни случаи въздействието на екстази продължава от 1 до 14 дни след приемането и води до:

 • Ускорен пулс
 • Повишено кръвно налягане
 • Повишена температура
 • Сухота в устата
 • Гадене и загуба на апетит
 • Повишена активност на нервната система
 • Повишена чувствителност към допир и звук
 • Непреодолимо желание за общуване
 • Загуба на чувството за умора
 • Приповдигнато настроение
 • Чувство за принадлежност към групата
 • Прилив на енергия
 • Може да потисне сексуалното желание

Продължителната употреба води до:

 • Психични затруднения – объркване, депресия, нарушения на съня, силна тревожност, понякога параноидни изживявания.
 • Напрежение в мускулите, нервно стискане на зъби, гадене, замъглени образи, треска, студени тръпки изпотяване, конвулсии.
 • Ирационално поведение и халюцинации
 • В зависимост от личностните особиности може да се формира и психична зависимост.

 ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ... ВЪПРЕКИ, ЧЕ НЕ СЕ ПРИЕМА ЗА НАРКОТИК, КОЙТО ФОРМИРА ФИЗИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ, НЯКОИ НОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СОЧАТ, ЧЕ ЕКСТАЗИ УВРЕЖДА ЧЕРНИЯ ДРОБ И МОЗЪЧНИТЕ КЛЕТКИ.КОГАТО СЕ ПРИЕМА РЕДОВНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СТАРЧЕСКО ОГЛУПЯВАНЕ (СЕНИЛНА ДЕМЕНЦИЯ).ДРУГИ ПРОУЧВАНИЯ УСТАНОВЯВАТ, ЧЕ ДЪЛГОТРАЙНАТА УПОТРЕБА НА ЕКСТАЗИ ПОВИШАВА РИСКА ОТ ДЪЛБОКА ДЕПРЕСИЯ И ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ОТ ЖИВОТА...