Кокаин

/piks-drogi/kokain.jpgКокаинът се извлича от листата на храста кока, който расте в земите на Централна и Южна Америка. Той е един от най-силните 'природни' стимуланти и съответно има потенциал за създаване на силна зависимост.

Наименования

Най-често използваните улични имена за кокаина в България са 'кока' и 'бяло'.

Какво да знаем

- Кокаинът е бяло прахообразно вещество, което обикновено се смърка през носа ('магистрали'). Някои употребяващи го инжектират или втриват във венците.

- Според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите кокаинът е високорисково вещество.

Ефекти

- Кокаинът е стимулант със силно, но непродължително действие.

- Приемането му създава усещане за комфорт, енергичност и увереност. Този ефект трае средно до към 30 минути.

- В употребилия остава силно влечение да взема още и още дози.

- Някои хора продължават да вземат нови дози в желанието си да не преживеят т. нар. 'пускане'(когато не се усеща вече въздействието на наркотика, настъпва изтощение и подтиснатост).

Рискове

- Тъй като натоварва значително сърдечно-съдовата система (ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане), кокаинът може да причини сериозни проблеми, особено при хора с високо кръвно налягане или предразположеност към сърдечни заболявания.

- Може да доведе до белодробни и сърдечни нарушения с фатален изход.

- Интензивната употреба на кокаин може да доведе до гърчове.

- След употреба остава усещане за умора, нежелание за действие, подтиснато настроение и депресия за около един два дни, понякога и повече.

- След вземането на по-голяма доза или на малки дози начесто една след друга за кратък период от време у човек се поражда състояние на безпокойство и тревожност, объркване и параноя (чувство че околните говорят за него, преследват го и искат да му навредят).

- Смъркането на кокаин системно уврежда вътрешността на носа и може да доведе до перфорация на носната лигавица. Инжектирането води до увреждания на вените и рискове от инфекции.

- Кокаинът е от най-скъпите наркотици в България. Поради бързопреходността на желания ефект и оставащата нужда от нова употреба вземането на кокаин е твърде скъп навик.

- Към кокаина се създава силна психична зависимост и употребата му става трудно контролируема.

- При системна употреба човек става напрегнат, подозрителен и параноичен.

- Кокаиновата психоза се характеризира с интензивно ирационално чувство за заплашеност и преследване и съответно изблици на раздразнителност и агресия.

- Дори когато е ясно, че има сериозни проблеми употребяващият кокаин е трудно да бъде убеден да потърси помощ. В периода на вземането е твърде самоуверен, а иначе - твърде параноичен, за да се обърне към психиатричните служби.

- При спирането на системната употреба човек се чувства депресиран, изчерпан, неуверен и песимистично настроен.

- Продължителната употреба води до чернодробни увреждания.

- Предозирането води до смърт.