Никотин

/piks-drogi/nikotin.jpgТютюнът, подобно на алкохола, има легална продажба, но всяка одина той причинява смъртта на огромен брой хора по света. Да започнеш да пушиш е едно от най-тъпите неща, които можеш да направиш, защото това е една много силно пристрастяваща дрога. Много млади хора започват да пушат в училищна възраст и о правят по най-различни причини. Обикновено по-късно, като станат по-възрастни, искат да спрат, но голяма част от тях откриват, че просто не могат.

Какво да знаем

- Тютюнът съдържа наркотик, наречен никотин, който води до силна зависимост. - Продажбата на тютюн на лица до 18 години е нелегална.

Ефекти

- Никотинът е силен и бързодействащ наркотик. Обикновено се причислява към стимулантите.

- Никотинът започва да действа на мозъка около 8 секунди, след като бъде вдишан тютюневия дим.

- Никотинът ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане.

- При първите опити за пушене човек често чувства замаяност и отпадналост, възможно е гадене и повръщане.

- Редовните пушачи казват, че цигарите им помагат да се съсредоточат или обратно - да се отпуснат и намалят нервността. Затова играе роля и изработеният навик за повтаряне на привични действия в пушаческия 'ритуал' (да палиш цигара, да я държиш и дърпаш от нея).

Рискове

- Формирането на зависимост към цигарите е много улеснено. На повечето пушачи им се иска никога да не са започвали.

- Въпреки че някои хора пушат само отвреме навреме, голямата част развиват зависимост и се превръщат в редовни пушачи. При тях настъпват трайни биохимични промени (т.е. има и физическа зависимост) и при липса на веществото се проявяват признаци на абстиненция - забавен пулс, проблеми със съня и апетита, безпокойство, раздразнителност или депресивност, невъзможност за съсредоточаване, намалена работоспособност и др.

- Пушенето може да излезе доста скъп навик. Ако пушиш дори само по десетина цигари дневно на година харчиш между 300 и 450 лева.

- Тютюневият дим съдържа около 4000 химически вещества, много от които увреждат здравето. Безспорно е, че тютюнопушенето съкращава живота. Рискът от преждевременна смърт е толкова по-висок, колкото:

1) повече цигари пушиш дневно;

2) повече години пушиш;

3) в по-ранна възраст си започнал да пушиш; и в по-малка степен

4) вдишваш по-дълбоко дима.

- Пушачите много често страдат от кашлица, заболявания на дихателните пътища и белите дробове. При тях е вероятно развиването на проблеми с кръвоносните съдове и на язва. Пушаческият навик може да доведе до рак (най-често белодробен), емфизем, сърдечно заболяване или мозъчен инсулт - всяко от тези заболявания е потенциално смъртоносно.

- Вдишването на тютюневия дим от непушачите в стаята (пасивно пушене) може да им причини дихателни проблеми, астма и дори рак. В това отношение особено уязвими към развиването на белодробни заболявания са малките деца и бебетата.

- Пушенето от бъдещите майки, особено във времето на бременността, може да се отрази на плода. По-вероятно е детето да се роди с намалено тегло или да има други усложнения, както и да е по-податливо на заболявания в последствие.

- Причиненото от свиването на кръвоносните съдове при пушене влошено кръвоснабдяване води до жълтеникав тен на лицето и засилено стареене на кожата.

- Пушенето става причина за пожълтяване и на пръстите на ръцете, за постоянно лош дъх и неприятна миризма на косата и дрехите.