Хероин

/piks-drogi/heroin.jpgПонастоящем за България хероинът е наркотикът, който е свързан с най-тежки вреди както за употребяващия го, така и за обществото.

Други наименования

На улицата най-често е наричан материал, херо, кафяво, стаф.

Какво да знаем

- Хероинът е болкоуспокояващ наркотик, който се изготвя от опиевия мак. Вещества от неговата група - напр. морфинът - се предписват от лекарите на пациенти с ракови заболявания в последен стадий, когато болките са нетърпими.

- Когато е чист изглежда като бял прах. Продаваният в България 'уличен' хероин има от жълтеникав до кафяв цвят.

- Хероинът може да бъде приеман по различни начини - чрез пушене, инхалиране, смъркане, инжектиране - всеки от които крие различни опасности. Силна зависимост се създава при всички начини на приемане.

- Хероинът спада към групата на опиатите. Други наркотици от тази група, които имат сходни ефекти са морфинът, лидолът, кодеинът, метадонът и т.н.

- Към опиатите се създава силна психична и физическа зависимост. Всеки, който ги е употребявал редовно след сравнително кратък период започва да изпитва:

1) променен толеранс - нуждата от все по-високи дози, за постигане на ефект, за който преди това са трябвали по-ниски дози ('качване на дозата');

2) симптоми на абстиненция - когато употребата е спряна или намалена рязко /около 8 часа след последната доза/ постепенно настъпва комплекс от неприятни явления: течащ нос, топли и студени вълни, потене, 'пролазващи' тръпки, треперене, мускулни спазми, болки в мускулите, болки (особено в областта на кръста и долните крайници) в костите и ставите, нервност, раздразнителност, безсъние;

3) силно влечение (усещане за вътрешна принуда) да вземе поредна доза, което доминира над другите желания и над разумните доводи.

4) усещане за намален контрол над собственото поведение, постепенно отпадане на интереса към обичайните занимания и съсредоточаване на ежедневните усилия предимно към набавянето на нова доза;

5) в по-малка или по-голяма степен: отхвърляне от предишната среда и социална изолация.

- Според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите хероинът е вещество с висока степен на риск за общественото здраве, което е забранено за прилагане в медицината. Наказанието за неговото придобиване и държане е лишаване от свобода от 10 до 15 одини и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Ефекти

- Ефектите при вземане зависят от количеството наркотик (поносимостта е индивидуална; дозите, които употребяват напредналите са смъртоносни за начинаещите), чистотата му, евентуалното комбиниране с други поети вещества, обстановката, състоянието и очакванията на употребяващия. Обикновено първият опит води до замаяност, прилошаване, гадене и повръщане.

- В по-малки дози хероинът създава усещане за приятно затопляне и емоционален комфорт.

- По-високите дози правят употребилия сънлив и отпуснат.

- Високите дози водят до предозиране - кома и смърт.

Рискове

- Хероинът е силно пристрастяващ и създава тежка зависимост. Да се добере до следващата доза става най-важното нещо в живота на употребяващия.

- Тези, които са започнали да употребяват редовно, имат нужда от наркотика просто, за да се чувстват нормално.

- При системната употреба апетитът е подтиснат и теглото рязко спада. Загубено е и сексуалното влечение.

- Разграничаването на малки и високи дози е съвсем условно. Понеже ефектът зависи от множество фактори, може някой да вземе доза, която му се е струвала малка, а тя да се окаже за него свръхдоза.

- Поради промяната в толеранса на организма и поради неизбежните финансови затруднения тези, които са започнали с пушене или смъркане на хероин, често се чувстват принудени да преминат към инжектирането му, за да увеличат ефекта.

- От гледна точка на предозирането пушенето е по-малко опасно от другите начини на приемане, защото поемането на наркотика се осъществява по-плавно и постепенно и дозата по-лесно може да бъде контролирана. При смъркането цялата доза се въвежда в тялото наведнъж и предозирането е лесно. Най-опасният начин за вземането на хероин е инжектирането - при него дозата достига мозъка почти незабавно и рискът от свръхдоза е много олям. Освен това със същата скорост директно в кръвообращението влизат и нечистите примеси на уличния хероин, което може да причини различни инфекции.

- Честото инжектиране уврежда вените, причинявайки тромбози и абцеси. Може да доведе до гангрена.

- Използването на употребявани от друг (чужди) пособия за инжектиране /игли, спринцовки, филтър, капачка и т.н./ излага на висок риск от зарязяване с опасни инфекции като хепатит и HIV/СПИН.

- Отказването от хероина и преживяването на абстиненцията може да бъде много трудно.

- Някои хора успяват да преминат абстинентната криза относително бързо, но са им необходими години, за да преодолеят психически зависимостта.

Преки физиологични и психични ефекти – При приемане на хероин се усеща прилив на топлина, пълно отпускане, облекчаване на болката и стреса. Въздействието зависи не само от чистотата на дозата, но и от моментното състояние, обкръжението и очакванията на консуматора. За развиване на психична и физична зависимост са достатъчни няколко опита. От 8 до 24 часа след последната доза се наблюдават симптоми на абстиненция-болки по тялото, треперене, изпотяване, мусколни спазми, учестено дишане, загуба на апетит безпокойство, нервност. Предозирането може да доведе до кома, спиране на дихателната и сърдечната дейност и смърт.

Продължителната употреба води до:

  • Формиране на силна психична и физическа зависимост
  • Отслабване на паметта, оглупяване
  • Загуба на сексуално желание
  • Апатия, доминиращи отрицателни емоции
  • Загуба на апетит и рязко спадене на теглото
  • Нежелание за живот