Кодеин и глутемид

Комбинацията от Кодеин (или Кодтерпин) и Глутетимид се използва обикновено от зависими към хероин, които не могат да си набавят наркотика или търсят негов заместител, който не се инжектира. По-рядко е използвана от младежи, които експериментират с психоактивни вещества.

Какво да знаем

- Комбинираното използване на Кодеин и Глутетимид се разпространява в средите на зависимите от хероин в България в края на деветдесетте години, понастоящем този тип употреба е намалял.

- Редовната употреба на Кодеин и Глутетимид създава комбинирана зависимост - едновременна зависимост и към едната, и към другата група вещества.

- Въпреки че са приложими в медицината Кодеинът и Глутетимидът, подобно на хероина, са високорискови вещества - нелегалното им придобиване и държане се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 хил. до 200 хил. лева.

Ефекти

- Кодеинът е опиев алкалоид, който подтиска центъра на кашлицата в продълговатия мозък, а също има успокояващ и болкоуспокояващ ефект. Подобно е действието на Кодтерпина.

- Глутетимидът е преспивателно, но не принадлежи към групите на барбитуратите или бензодиазепините. В последно време е изместен от по-качествени и с по-малко нежелани ефекти сънотворни.

Рискове

- Кодеинът подтиска дихателния център.

- Подобно на другите опиатни производни Кодиенът създава психична и физическа зависимост. Налице е трудноконтролируемо влечение за употребата му, развиване на толеранс (необходимост от по-високи за получаване на ефект) и абстинентно състояние (неприятни телесни усещания) при прекратяване на употребата.

- Нежеланите реакции при употребата на Глутетимид включват повръщане, световъртеж, атаксия, обриви, треска и повишена температура.

- Към Глутетимида се създава тежка психична и физическа зависимост, подобна на тази към фенобарбитала.

- При внезапно прекъсване на редовната употреба на глутетимид може да се развият гърчове, припадъци и делир.